Jeg vil bygge meg … et hus

Du trenger leire, tilgang til keramikkovn og denne litt på gefühlen-veiledningen…

1

Et par never niendeklassinger skulle lage keramikkhus – og læreren (det er meg) slengte seg på. På bildet over ser du tre eksempler. Fra høyre har vi et hus laget av min mor, i midten et lite som jeg har laget etter en mal fra min mor og til venstre et som er laget av en elev med litt svak veiledning (helt sikkert fra meg).

Fra før hadde elevene laget et mønster. Vi tok utgangspunkt i et A3-ark som vi delte på langs, og tegnet huset med de fire veggene hengende fast i hverandre. Vinduer (åpningene) var klippet bort, og det var laget en luke som er stor nok til at et telys kan passere.

Vi hadde en plate å jobbe på, kjevle, leire og vann. Og mønsteret vårt.

2

Vi kjevlet ut en leiv som var stor nok til at hele mønsteret fikk plass oppå. Den var ca 5 mm tjukk (eller 1/2 cm, i disse brøktider..)
3

Overflaten ble smurt lett med vann, slik at mønsteret festet seg. Så kuttet vi rundt kantene og inni vinduene.

Ikke alt var like lett å få til.
4

Det gjorde ikke noe, det fikses etterpå!
5

Åpningene ble ordnet, og det var tid for overflatebehandlig. Jeg valgte å tegne i leiren med en tynn strikkepinne. Det ble kanter rundt vinduene og mursteiner på veggene.
6

Annen dekor ble laget og lagt på – jeg laget blomster. Husk at når du skal feste leire på leire, må du lage noen striper i begge sidene som skal treffes, og væte med en dråpe vann. Det fungerer som lim.
7

Denne dekoreringen gjør at leiren får tørket litt, og ikke faller sammen når vi setter husene opp (dette var vi ikke flinke nok til forrige gang (les: jeg veiledet ikke elevene til dette)). Ha klar en pølse til å feste på innsiden av skjøten. Den skal være både skrapt på og vætet.

Du har kjevlet ut en liten leiv som du setter huset på. Her kan det være greit å ha mulighet for en hjelpende hånd.
8

Den fordeles jevnt ut til sidene, før kanten ordnes på utsiden. Kutt leiren rundt huset.
9

Jeg festet gulvet med en tynn pølse på innsiden, samtidig som jeg slettet den utvendige skjøten (her kamuflert i gress).

Når vi laget mønsteret, laget vi også tak. Det kan være lurt å kjevle det til etter at huset er kuttet ut, så slipper du at det siger slik som det gjorde her hos meg.
10

Ferdig hus – tørkeferdig i alle fall.
11

Navn er viktig. Ikke bare til skolebruk (der det er nødvendig for identifisering), men for å signere mesterverket!
12

Et lite knippe hus er satt til tørk.

I løpet av juleferien skal jeg få brent dem, og første uken etter ferien skal vi dekorere med farger. Det kommer en oppfølger til dette innlegget!

Dette er moro – om du har anledning til å få brent leiren. En super skoleoppgave som kan brukes til yngre elever enn mine fjortenåringer.

4 thoughts on “Jeg vil bygge meg … et hus

  1. Kjempeflotte hus!
    Har sydd meg et nytt nett etter din supre veiledning, om du vil se. :)
    Ha en god kveld!
    Hilsen Lisa

Leave a Reply